Post thumbnail

Gamescom 2018

POSTED BY Peter mei 15, 2019
— Gamescom 24-08-2018 —
Aller eerst wil ik jullie welkom heten bij de aller eerste blog van Tragiic Gaming Clan. Ik ben Peter van Wolferen en ben de oprichter van deze eSports organisatie. Ik schrijf Blogs over evenementen, toernooien, meetings en nog veel meer dat mij interessant lijkt om hierover mijn belevenissen te vertellen. Ik wens jullie allen veel plezier met het lezen!
— Gamescom —

Gamescom is de grootste Europese game beurs voor interactieve games en entertainment. Het vind plaats in Keulen (Duitsland) en trekt jaarlijks zo’n 350.000+ bezoekers uit meer 114 verschillende landen. Tijdens deze gamebeurs vind je gameontwikkelaars, software/hardware bedrijven, eSports organisaties en nog veel meer. GAMESCOM 2018 duurde van 21 tot en met 25 augustus, de eerste dag is alleen toegankelijk voor journalisten, youtubers of ander speciaal publiek.
Tijdens Gamescom wordt er in de beurshallen van Koelnmesse meer dan 140.000 vierkante meter verdeeld over verschillende stands die bezet zijn door allerlei soorten bedrijven, die zich stuk voor stuk proberen te profileren waar hun organisatie voor staat.  Zo zijn Blizzard, Ubisoft, EA, Bandai Namco en nog vele namen aanwezig waar je bij hun stand hun product kunt testen en wellicht zelfs een aantal goodies mee naar huis kunnen nemen. GamesCom biedt veel diversiteit zo kun je de aller nieuwste games spelen op de aller snelste computers, consoles of telefoons maar je kunt ook terug in de tijd door de vele retrogaming booths die aanwezig zijn. Ieder wat wils dus bij gamescom.
— Gamescom 2018 —

Ik ga voor het eerst de grootste gamebeurs van Europa genaamd gamescom bezoeken, wat kan ik er van verwachten en hoe groot is dat die gamebeurs? Dit waren mijn eerste vragen toen ik te horen kreeg dat ik naar Gamescom zou gaan, ik ben nog naar geen enkele gamebeurs geweest en ga nu gelijk naar de grootste van europa, ik laat het maar allemaal op mij af komen was mijn gedachten.
De reis begon vanaf Nederland naar Duitsland waarbij ik eerst leden van het management had opgehaald om dit avontuur samen met mij te maken. Na een lange autorit kwamen wij aan in Keulen (Duitsland). Wij hadden voor de gelegenheid een hotel geboekt midden in het centrum en hierdoor kregen wij gelijk een impressie van de sfeer in de stad. De stad was omgetoverd tot een Gamescom paleis, er waren diverse reclames zichtbaar van Gamescom en midden in het centrum was er een Gamescom festival stand waar een prettige sfeer hing en de terrassen vol zaten met gamescom bezoekers.
— Aankomst—
Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats van gamescom werden wij begroet door de vele medewerkers die ervoor zorgde dat je naar de juiste plek werd toegewezen en er geen grote wachtrijen waren om een parkeerplek te vinden. De medewerkers waren behulpzaam, vriendelijk en hadden zichtbaar plezier in het evenement.
Na het hartelijke welkom bij de zeer grote parkeerplaatsen van Koelnmesse kom je aan bij de eerste controle, tijdens deze controle wordt je toegangskaart gecontroleerd zodat er geen onbevoegde bezoekers naar binnen komen. Nadat je langs de eerste controle bent zal je als bezoekers een leeftijdsbandje moeten halen, dit kan bij de vele buitententen waarin je een polsbandje ontvangt afhankelijk van je leeftijd. Je leeftijd wordt gecontroleerd doormiddel van het tonen van een ID-kaart, rijbewijs of paspoort.
Wanneer je het polsbandje hebt gekregen en dit gelijk al kan zien als aandenken van het evenement, kun je naar de tweede ticket controle waar je de QR code scant om echt toegang te krijgen tot gamescom. Wanneer je om 09:00 aankomt zal er wel een flinke wacht rij zijn bij deze tweede controle, hou daar rekening mee en kom dus vroeg naar Koelnmesse.
— Beurshallen, Booth en stands —
Wij kwamen binnen via ingang oost en kwamen direct bij de grote booth van EPIC Games. Epic Games is vooral bekend van de ontzettend populaire battle royale game Fortnite en dat was dan ook te merken aan de grote. Epic Games begrijpt goed wat hun doelgroep is en speelde hierop in door een speeltoestel neer te zetten waar kinderen zo lang mogelijk op moesten proberen te blijven zitten en er was een mogelijkheid om met een “glider” van de enne kant naar de andere kant van de Epic games booth te gaan. Na de overweldigende booth van Epic Games kwamen wij terecht bij de eerste give-away show van CaseKing.de een bedrijf dat zich vooral specialiseert in computer hardware. Het viel mij direct op dat er geen engels werd gesproken en dat het vooral gefocust was op het Duitstalige publiek, waardoor wellicht het internationale publiek deze show oversloeg en een gemiste kans als een bedrijf haar doelgroep wil vergroten. De show zelf was voor mij als Nederlander goed te begrijpen en leuk georganiseerd, er werd om de zoveel tijd goodies het publiek ingegooid en met een aantal opdrachten kon je een LG monitor winnen.
Microsoft had een ongelofelijk mooie booth met natuurlijk de XBOX als rode lijn, zo kon je diverse games spelen als Daybreak, Lego, Division en nog veel meer games. Naast de vele schermen, personeel en consoles was er nog een VIP lounge waar het mogelijk was om even tot adem te komen, iets te drinken en elke VIP gast kreeg een tasje met goodies. Helaas waren wij bij Microsoft geen VIP gasten en hebben wij dus geen gebruik mogen maken van deze ruimte en kunnen dus ook niet vertellen wat er in de tasjes zaten. Microsoft had een groot podium waarop zij diverse demonstraties gaven. Wij keken de show van RIDE, dit is een motor/stunt game die verkrijgbaar is vanaf september 2018, tijdens de demonstratie werden er vele tientallen shirts het publiek in gegooid. Ik kon het spel zelf niet, maar het publiek amuseerde zich zichtbaar, deze show was overigens ook in het Duits en werd op enkele momenten Engels gesproken waardoor zowel het Duitse als het internationale publiek de demonstratie goed kon begrijpen.
Vervolgens liepen wij de beurshallen in waar het vooral pc gerelateerd was, denk hierbij aan Omen, Intel, OneGaming en nog veel meer booths die ik niet allemaal ga opnoemen omdat het er te veel zijn. Wat ik wel apart vond en ook wel verassend was dat Ford een booth had. Er werden geen shows, demonstraties of dergelijke gegeven maar je kon wel op de foto met deze nieuwe Raport auto’s van Ford. Wat wel op deze booth kon op game gerelateerd gebied was dat er een toernooi was van Grand Turismo. Wij sloegen de booth van Ford over omdat onze interesses hier niet bij lagen, over het algemeen was het wel een leuke booth om te zien als niet auto-fanaat.
Toen kwamen we aan bij 1 van de populairste hallen van gamescom naar mijn mening, we kwamen in een hal waar World of Tanks, Game of Thrones, Call of Duty Blackops 4 en Blizzard-Activision in zaten. Ik begin bij de booth van World of tanks, het was een booth waarvan ik niet had gedacht dat er zoveel fans waren van deze game. Het was een grote booth waar je diverse tanks zag en een leuk opgevoerde show werd gegeven, toen wij aankwamen was het ongelofelijk druk en was er amper ruimte om te lopen, dit kwam omdat er net een live wedstrijd gehouden werd en het publiek had weinig ruimte om te staan in de booth zelf. Er hing een ontspannen sfeer waar er met geconcentreerde blikken gekeken werd naar het verloop van de demonstratie. Er werden op het moment van de show geen goodies weggeven, dit gebeurde voor de demonstratie en achteraf. Vervolgens kwamen we de booth van Game of Thrones tegen, waarvan ik zelf niet eens wist dat er überhaupt games van gemaakt waren, was het toch een mooi decoratief gemaakte booth. Er was geen mogelijkheid om zelf games te spelen, het was wel mogelijk om een foto te maken op een stoel dat bekend is van de serie. De grote rij gaf duidelijk weer hoe groot de fanbase van Game of Thrones is. Toen werd het tijd voor hetgeen waar ik lang op gewacht had, de booth was orgineel van Repulic of Gamers en Intel, maar werd vooral veel bezocht door de demo die je kon spelen van Blackops 4 en dit was ook wel te zien. Er was een wachtrij van 3 uur om Blackops 4 te kunnen spelen. Helaas hebben wij door de grote drukte geen Blackops 4 kunnen uitproberen, de reden dat wij hiervoor gekozen hadden was omdat de beta weekenden kort geleden speelbaar waren en er in die tijd weinig veranderd kan zijn.
Het laatste gedeelte van de hal, dat ongeveer voor de helft was opgekocht door blizzard/activision en het was duidelijk dat er veel budget was vrij gemaakt om hun games te promoten. Met de grootste booth van Gamescom kon blizzard/activison een groot podium neerzetten met de games Diablo, World of Warcraft, Overwatch en Heartstone. Helaas was deze show weer volledig Duits en werd het niet ook verteld in het Engels, dit hadden wij wel verwacht omdat blizzard/activision 1 van de grootste game ontwikkelaaar/uitgever is in de wereld. De booth was goed opgezet er was veel te doen, zowel bij de shows als bij de computers die goed bezet waren maar na even te hebben gewacht je makkelijk een plek had. Naast het podium was er ook nog ruimte voor een grote merchandise shop, er werd door menig blizzard fan dan ook goed aftrek genomen van de verschillende merchandise.
Vanuit de blizzard/activision booth liepen wij door naar de volgende hal dat vooral door de grote games erg druk was. Bij binnenkomst liepen wij gelijk tegen een Ubisoft show aan, wat in het teken stond van Just Dance. Er werd zowel Duits als engels gesproken wat zeer positief was en daarnaast ontstond er een hele leuke sfeer door de presentatoren die het publiek mee kregen om te dansen.  Aan het einde van de presentatie werden en nog diverse Just Dance goodies het publiek in gegooid en sloten zij af met een bedankje voor het geweldige publiek. Dit gebeurde overigens bij alle demonstraties en shows, het publiek werd aan het einde bedankt wat ik persoonlijk niet als vanzelf sprekend vind. We besloten om ook de volgende show te bekijken van Ubisoft om te kijken als ook deze presentatie net zo goed was als die van Just Dance. We keken naar een DLC-patch van The Crew 2 genaamd Gator Rush en ook dit was weer Engels en Duits-talig en weer was er interactie met het publiek, er was wel minder publiek als bij Just Dance maar daardoor niet minder vermakelijk. De dlc-patch werd gedeeltelijk getoond en er werden aan het eind nog goodies weggeven.
Wanneer we verder keken in de hal, zagen we rainbow six siege waarbij je een foto kon laten maken in het thema van Rainbow Six Siege. Was EA met een grote battlefield V booth en natuurlijk ook Fifa19. Door de lange wachtrijen zijn wij verder gelopen en hebben wij een kleine impressie gekregen van de games, wat wel vastgesteld kan worden is dat zowel Battlefield V als Fifa19 ontzettend populaire games zijn onder de bezoekers van Gamescom.
Wellicht het begin van elke persoon die game liefhebber is geworden is natuurlijk Nintendo. Het zeer overweldigende rode en witte logo is voor iedereen herkenbaar door de games die elk kind wel eens heeft gespeeld zoals Mario Kart, Super Smash Brother Melee en de nog vele andere games die Nintendo groot gemaakt heeft. Ook nintendo was natuurlijk aanwezig bij Gamescom 2018. Het was een indrukwekkende booth, interactieve booth en goed voor vele leuke collector goodies. De booth was ingedeeld in 3 gedeeltes, het eerste gedeelte was het podium waarbij er constant een show, demonstratie of show werd gegeven en deze wedstrijden werden doormiddel van een pick-up systeem gekozen. Er werd door de presentator een aantal rode ballen in publiek gegooid en diegene die deze rode bal ving mocht meedoen aan zo’n wedstrijd. Wij hebben wegens de drukte 1 wedstrijd bekeken en genoten van het competitie gevoel die nintendo opzetten. Hier keek ik wel even van op, Nintendo staat voor  mij persoonlijk voor familie, gezelligheid en kinderlijk en met het competitie gevoel ga je richting het volwassene publiek.
Helaas zijn we inmiddels alweer aangekomen bij de laatste hal, die naar mijn ook het meeste tegenviel en dat was de family hall. Er was een grote skeetbaan en er waren ping-pong-tafels waar je met je hoofd en een bal je kon uitleven. Persoonlijk vond ik het niks met gamen te maken en voelde het ook meer als opvul om de andere leuke stands nog een ruimte te geven en dat was maar goed ook. Retro was namelijk de rode lijn op game gebied in die hal en je kon dan ook heerlijk nostalgisch momenten herbeleven op de NES, Nintendo 64, playstation 1 of andere oudere klassiekers. Wij sloten de dag af bij de merchandise hal waar je van zowat elke booth die op gamescom stond een verkooppunt was, echter zaten er voor mij geen speciale producten bij die de moeite waard waren om het te kopen. De heerlijke eettentjes buiten maakten de dag compleet om de terug weg naar huis te vermakelijke. Natuurlijk gingen we niet naar huis zonder langs te gaan bij de Mc Donalds.
Wij hebben ontzettend genoten van GAMESCOM 2018 en zullen zeker volgend jaar weer aanwezig zijn bij de 11de editie van het evenement. Tragiic OUT! Peter van Wolferen, Founder of Tragiic Gaming Clan, peter@tragiicgamingnl.com

Comment(s)

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *